⦁ روش MBR
یکی از رایجترین شیوهها در تصفیه فاضلاب، روش MBR میباشد. MBR معادل عبارت membrane bio reactor یا بیوراکتور غشایی است. این روش تصفیه فاضلاب با تلفیق و ترکیب کردن روشهای تصفیهای مانند روش تصفیه فیزیکی، بیولوژیکی و فیلتراسیون توانسته است، حجم بالایی از مواد جامد در پسابها را حذف کند. فیلترهایی که در این روش تسویه مورد استفاده قرار میگیرند، شامل میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون میباشند. این فیلترها از مواد پلیمری ساخته شدهاند که تاثیر و کاربرد بسیار زیادی در تصفیه فاضلابهای صنعتی و شهری دارند.

مزیتهای تصفیه به روش MBR یا بیوراکتور غشایی
اگر بخواهیم به مزایای تصفیه فاضلاب به روش MBR اشاره کنیم باید موارد زیر را در نظر بگیریم.
· عدم نیاز به فضای زیاد
در سیستم کلی تصفیه خانههایی که از روش MBR استفاده میکنند، قطعاً با کمبود جا و مکان مواجه نیستند. زیرا در این روش با حذف مرحله ته نشینی و تصفیه شیمیایی که با روشهای مختلفی از جمله انعقاد و لخته سازی انجام میشود، دیگر مکانی برای این دو مرحله لازم نداریم. در نتیجه به فضای کمتری نیاز است.
· کاهش تولید لجن مازاد
در این مرحله هم همانطور که گفتیم با حذف مرحله ته نشینی، دیگر لجنهایی اضافه ته نشین و انباشته نمیشوند و دیگر لجن مازادی نخواهیم داشت.
· افزایش کیفیت پساب خروجی
استفاده از فیلتراسیونهای مقاوم سبب میشود که ذرات با اندازه 0.02 میکرون از غشا عبور نکند و پسابهای تصفیه شده بسیار مطلوب باشند. لازم به ذکر است که این پسابها به عنوان آب شرب مورد استفاده قرار نمیگیرند. بلکه در محیطهایی که آب مصرفی برای حمام و شستشو از آب شرب جدا باشد میتوانیم از این نوع پساب با کیفیت استفاده کنیم.
· عدم وجود کدورت در آب خروجی
اگر روش MBR به طور درست و دقیق طراحی شود، میزان BOD را به کمتر از 5 و COD را به کمتر از 20 کاهش میدهد که در آخر هم با این عملکرد مقدار کدورت آب و پسابها به کمتر از یک میرسد. این مقادیر در روش های تصفیه فاضلاب بسیار ارزشمند هستند.
